Verzekering voor uw zakelijke elektrische auto: dit moet u weten
Zakelijk elektrisch rijden wordt vanaf 2025 een verplichting in de stadscentra van veel Nederlandse steden. Gemeenten mogen vanaf dat moment zero-emissiezones instellen en gelden de overgangsmaatregelen. Alleen vracht- en bestelauto’s zonder uitstoot zijn dan nog welkom.
Als u met uw bedrijf investeert in een zakelijke elektrische (bedrijfs)auto: hoe moet u die dan verzekeren?
Zero-emissiezones in meer dan 25 steden
Al meer dan 25 grote Nederlandse gemeenten hebben een zero-emissiezone aangekondigd. Vanaf 1 januari 2025 moeten bestel- en vrachtauto’s in de stadscentra emissievrij zijn. Dit geldt voornamelijk voor nieuwe voertuigen. Voor bestaande voortuigen worden er een aantal overgangsregelingen getroffen. Zo kunnen bestelauto's met emisseklasse 5 nog tot 2027 doorrijden.
Tip: benieuwd of u de zero-emissiezones in mag? Doe de kentekencheck.
Het beleid moet de leefbaarheid en het winkel- en verblijfsklimaat in de stad verbeteren, door overlast te beperken. In de praktijk betekent dit dat het bedrijfsleven versneld zal moeten investeren in elektrisch rijden. Dat geldt in eerste instantie voor uw bestel- of bedrijfsbus.
Voordelen van elektrisch rijden
Zelfs zonder zero emissiezones is elektrisch rijden voor veel ondernemers een heel interessante investering. Het levert minimaal drie voordelen op:- Minder geluidsoverlast
- Minder uitstoot
- Betere luchtkwaliteit
Bovendien zijn de kosten van elektrische auto’s de afgelopen jaren gedaald. Dat geldt gedeeltelijk voor de aanschafprijs, al ligt die vaak nog hoger dan die van voertuigen met een verbrandingsmotor. Toch kan de elektrische auto zelfs bij een hogere aanschafprijs of een hoger leasebedrag per maand uiteindelijk een voordelige keuze blijken.
Er zijn fiscale voordelen beschikbaar, voor ondernemers die investeren in elektrisch rijden. Tot 2025 betaalt u voor elektrische auto’s bijvoorbeeld geen BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen) en geen motorrijtuigenbelasting (MRB). Daarnaast mag u de kosten voor het aanschaffen en plaatsen van een laadpaal fiscaal vriendelijk afschrijven, dankzij de MIA- en VAMIL-regelingen van de Belastingdienst.
Tip: lokaal zijn er veelal subsidies beschikbaar voor (zakelijk) elektrisch rijden. Bekijk op de website van Nederland Elektrisch het overzicht per gemeente.
Tot 5.000 euro subsidie (SEBA)
Tot 2025 geldt er een landelijke overgangsregeling, om de invoering van zero-emissiezones mogelijk te maken. Als ondernemer kunt u tot 5.000 euro (maximaal 12 procent van de nieuwprijs voor kleine ondernemingen) aan subsidie aanvragen als u een nieuwe elektrische bestelbus aanschaft. Er is in totaal 185 miljoen euro subsidie beschikbaar.
Lees meer over deze subsidie bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Verzekering voor uw elektrische auto
Wilt u zakelijk uw elektrische auto verzekeren? Dat kan met een Zakelijke Autoverzekering. Er zijn wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.
De verzekering voor een elektrische auto is gemiddeld 16% duurder dan die voor een auto met een verbrandingsmotor. Dat komt vooral door het verhoogde risico op brand, door de accu.
Daarnaast hebben elektrische (bestel)auto’s vaak een hogere aanschafwaarde. Vanwege die hogere waarde moet de (bestel)auto een voertuigvolgsysteem hebben, om ze te verzekeren. Veel verzekeraars vragen om een SCM-goedgekeurd systeem. De meeste verzekeraars vereisen een specifiek type voertuigvolgsysteem bij een cataloguswaarde (exclusief btw en BPM) van €65.000 of meer. Bent u benieuwd welke eisen verzekeraars stellen voor de elektrische auto die u wilt verzekeren? Bij Aon zoeken we het graag voor u uit. Neem contact op met een adviseur.
Let op: wilt u zakelijk een Tesla verzekeren? Tesla heeft een eigen volgsysteem, maar dat voldoet vaak niet aan de voorwaarden van verzekeraars. Bij Aon vinden we altijd een passende oplossing, dus vraag het onze adviseurs als u meer wilt weten.
Houd ook rekening met eventuele gehuurde accu’s en andere eigenschappen zoals het verzekeren van laadpalen bij het verzekeren van uw elektrische auto.
Tip: bent u naast een elektrische auto benieuwd naar andere manieren van duurzame mobiliteit? Onze partner Louwman helpt u bij het vinden van geschikte duurzame mobiliteitsoplossingen voor uw bedrijf.
Advies van een expert
Bent u benieuwd wat het verzekeren van een elektrische auto voor u betekent? Of zoekt u een Autoverzekering die precies aan uw voorkeuren voldoet? Vraag het onze Aon-adviseurs, wij kijken graag met u mee. Daarbij letten we op de premie, net als op de voorwaarden, dekking en andere belangrijke eigenschappen. Zo kunnen wij u helpen met een passende oplossing. Maak een vrijblijvende afspraak met een adviseur.
Ook interessant
Benieuwd hoe u uw bedrijf duurzamer kunt maken? In onze artikelen hebben wij alle tips voor u op een rij gezet.
Zakelijke zonnepanelen verzekeren? Zo werkt het!
Investeren in zonnepanelen voor een bedrijfspand is aantrekkelijk, maar niet vrij van risico’s. Is brandschade verzekerd? Dekt uw Gebouwverzekering de waardestijging van uw pand?Jazeker! Mits u deze aandachtspunten overweegt voor u zonnepanelen plaatst.
Heeft u een milieuschadeverzekering nodig?
Wie betaalt de schade als het asbestdak van uw loods waait of de zonnepanelen op uw klimaatneutrale kantoorpand in vlammen opgaan? Milieuschade heeft een impact op u, uw onderneming en uw omgeving. Wij overwegen bij ieder advies een Milieuschadeverzekering. Benieuwd waarom? Lees verder.
Zakelijke brandverzekering: 4 belangrijke bepalingen op een rij
Op brandverzekeringen worden regelmatig bepalingen (clausules) en polisvoorwaarden aangepast. Deze aanpassingen kunnen een groot effect hebben op de afwikkeling van een schade. Risico- en verzekeringsadviseur John Bastiaansen vertelt u meer over deze bepalingen.