De dagwaarde van uw auto berekenen
Voordat u een auto aanschaft, is het verstandig om een aantal dingen na te gaan. Kijk goed of alle papieren in orde zijn, wat de kilometerstand is en of de auto geen gebreken heeft. Maak een uitgebreide testrit; niet alleen om eventuele problemen op te sporen, ook om te onderzoeken of de auto wel bij u past.
Als u de auto niet bij een erkend autobedrijf koopt, kan een aankoopkeuring verstandig zijn. Koopt u een benzine-auto van vier jaar of ouder of een diesel van tenminste drie jaar? Controleer dan ook of er een geldige APK is. Zo niet, spreek dan voordat u de auto overneemt af wie die keuring laat doen (en betaalt).
Bijkomende kosten
Naast de aanschafprijs van de auto zijn er nog andere kosten. Veel autobedrijven berekenen een (vast) bedrag voor het rijklaar maken van de auto. Mogelijk komt daar de APK-keuring nog bij. Houd er rekening mee dat een auto periodiek onderhoud nodig heeft en dat u motorrijtuigenbelasting (ook wel wegenbelasting) en verzekeringspremie betaalt. En uiteraard kosten de brandstof en een eventuele parkeervergunning u ook geld.
Overschrijven van de auto
Besluit u de auto te kopen? Dan moet de auto op uw naam overgeschreven worden. In principe regelt de verkoper dat. Hij heeft daar wel (een kopie van) uw legitimatiebewijs voor nodig. Als de auto is overgeschreven, hoort u een tenaamstellingsverslag te krijgen. Hierin staat een meldcode, die u nodig heeft bij de aanvraag van de autoverzekering. Daarnaast ontvangt u van de RDW binnen vijf dagen na de tenaamstelling de kentekencard (voorheen kentekenbewijs) voor de auto. Hierop staat een code van vijf cijfers, die samen met de code uit het tenaamstellingsverslag de tenaamstellingscode vormt. Alleen met de complete tenaamstellingscode kunt u de auto op uw naam zetten.
Is de auto op naam gezet? Berg deze documenten dan veilig en los van elkaar op, om te voorkomen dat een dief de auto kan overschrijven.
Een autoverzekering afsluiten
Vanaf het moment dat de auto op uw naam staat, moet u die tenminste voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA) verzekerd hebben. Anders mag u niet in de auto rijden. Afhankelijk van de leeftijd van de auto en de hoeveelheid zekerheid die u prettig vindt, kunt u een uitgebreidere dekking kiezen: beperkt casco of volledig casco (allrisk). Zodra de verzekeraar uw aanvraag heeft geaccepteerd, kunt u de weg op met een voorlopige dekking. Na controle en verwerking zet de verzekeringsmaatschappij die om in een definitieve dekking.
Koopt u uw auto in het weekend? Houd er dan rekening mee dat veel verzekeraars in het weekend niet telefonisch bereikbaar zijn. Gelukkig kunt u ook veilig en snel uw autoverzekering online afsluiten.
Overschrijven van de auto
Als uw partner geen lopende autoverzekering heeft, maar volgens de gegevens van Roy-data wel schadevrije jaren heeft opgebouwd, kunt u ervoor kiezen om de verzekering op zijn of haar naam af te sluiten. Daardoor betaalt u waarschijnlijk een lagere premie. Bij de meeste verzekeraars kan dit als u op hetzelfde adres staat ingeschreven. Degene die de verzekering afsluit, hoeft dan niet persé de eigenaar van de auto te zijn. Houd er wel rekening mee dat u op deze manier als eigenaar en regelmatige bestuurder zelf geen schadevrije jaren opbouwt.
Er bestaat een mogelijkheid om als jongere een autoverzekering op naam van een ouder af te sluiten, maar alleen als de auto ook op naam van die ouder staat. Sommige mensen overwegen dit, omdat u dan in eerste instantie minder premie betaalt. Het is niet verstandig om dit te doen. Uw kind bouwt in deze constructie namelijk zelf geen schadevrije jaren op. Als hij/zij later (vanaf 25 of 26 jaar) op eigen naam wil verzekeren, begint de opbouw van schadevrije jaren opnieuw. Het eerdere premievoordeel valt dan weg tegen de hogere kosten van de nieuwe eigen verzekering.
U weet nu waar u aan moet denken als u een auto koopt. Wilt u ook weten hoeveel u betaalt om uw nieuwe auto te verzekeren? Stel dan uw pakket samen en bereken uw premie.
Interessante artikelen over deze verzekering
All about claim-free years
When you purchase a car insurance policy, you have to specify how many claim-free years you have.
Read more (article in Dutch)
Daily value: what is your car worth?
The daily value of your car is the amount your car is worth today.
Read more (article in Dutch)
Roadside assistance and your car insurance
Car breakdown: we all hope it never happens to us. If your car does break down, you want to get back on the road quickly.
Read more (article in Dutch)