Aansprakelijkheid motorrijtuigen: dat kan soms complex zijn

Eén van uw medewerkers gaat naar een verkooptraining. U wilde dat graag en gaf de opdracht. Dit is een dienstreis. Tijdens de reis naar huis, het was een lange dag, valt uw medewerker achter het stuur in slaap. Het resultaat: schade, en natuurlijk de vraag; wie gaat die schade betalen?

Dat is precies de kwestie waar een rechter in 2001 een uitspraak over deed.

De kwestie: wie is aansprakelijk?

Als bestuurder van een motorrijtuig is het niet mogelijk om schade te claimen op de WA-verzekering (Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering) van de auto. De WA-verzekering keert namelijk alleen schade uit aan derden, niet aan de bestuurder.

De gedupeerde medewerker stelde daarom de werkgever aansprakelijk. Normaal gesproken is een werkgever pas aansprakelijk als hij echt iets fout doet. Maar daarvan was in dit geval natuurlijk geen sprake.

Toch besloot de rechter dat de werkgever wél aansprakelijk was. De rechter vond het namelijk redelijk en billijk dat de werknemer geen schade mag lijden als hij voor de baas een opdracht uitvoert. De werkgever had maar moeten zorgen voor dekking. Dat is wat de rechter goed werkgeverschap noemt.

Een beslissing met gevolgen

De rechter maakte met het Arena arrest duidelijk wat hij goed werkgeverschap vindt. En door de uitspraak van deze rechter zijn sindsdien alle werkgevers in Nederland aansprakelijk als hun personeel tijdens een dienstreis schade lijdt.

Mijn AVB regelt dit dan toch?

Nou hebben alle werkgevers in Nederland wel een aansprakelijkheidsverzekering AVB (Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering) en u verwacht waarschijnlijk dat een dergelijke claim op die aansprakelijkheidsverzekering kan worden afgewikkeld.

Maar hier ontstond destijds dus een probleem: alle aansprakelijkheidsverzekeringen kennen een standaard uitsluiting voor schade veroorzaakt door motorrijtuigen. Dat ligt voor de hand. Schade door motorrijtuigen wordt namelijk altijd afgewikkeld op de WA-verzekering van motorrijtuigen.

Dat vraagt om een nieuwe oplossing

De werkgever draaide in deze zaak dus op voor de schade en kon dat op geen enkele verzekering verhalen. In allerijl gingen na deze uitspraak verzekeraars aan de slag met het ontwikkelen van nieuwe verzekeringen om de ontstane situatie het hoofd te bieden. Deze verzekeringen heten allemaal anders, maar doen in de basis hetzelfde:

  • SVW Schadeverzekering voor Werknemers
  • WSV Werknemersschadeverzekering
  • WEGAM Werkgevers Aansprakelijkheid Motorrijtuigen
  • WEGAS Werkgevers Aansprakelijkheid
  • SVI Schade Verzekering Inzittenden

Onbekende verzekering

Mijn collega's en ik merken dat we deze aparte verzekeringen nog heel vaak moeten uitleggen. En net zo vaak is het argument van ondernemers: "Ik stuur nooit iemand op dienstreis!" Maar dat klopt niet.

Als werkgever spreekt u bijvoorbeeld met uw personeel af dat ze naar de Arbo-arts toe moeten als ze ziek zijn. Dat is dus al een dienstreis. Of wat denkt u van deze voorbeelden:

  • Wil jij op weg naar huis deze brief posten?
  • Wil jij die bril afgeven bij die klant?
  • Ga jij deze week de broodjes voor de lunch halen?
  • Doe jij de boodschappen?

U heeft vast met een dergelijke situatie al eens te maken gehad. Geen enkele werkgever kan dan ook zeggen dat hij geen risico loopt. U kunt hooguit discussiëren over hoe groot dat risico precies is.

Wat voor schade kunt u verwachten?

Het probleem met aansprakelijkheid is dat hoogte van de schade nogal kan oplopen. Een glasverzekering voor een winkelpand is gemakkelijk. Er zijn vijf of zes ruiten en als ze allemaal kapot gaan dan is de maximale schade 4000 euro.

Maar als u aansprakelijk wordt gesteld kan het alle kanten op schieten. Van letselschade tot de schade aan de auto. Daarom staat er op dit soort verzekeringen vaak een verzekerd bedrag van 1 miljoen euro of meer. Dat maakt deze verzekering toch wel spannender dan een glasverzekering. Mijn idee is dan ook dat - als u moet kiezen - u nog beter de glasverzekering kunt opzeggen en dit risico verzekeren, dan andersom. Juist door de onvoorspelbaarheid van dit risico.

Wilt u meer weten of deze verzekering afsluiten? Wilt u weten hoe het nu precies zit met aansprakelijkheid? Stel uw vraag dan aan mij of één van mijn collega's. We helpen u graag verder.

Auteur: Ric van Gool

Ric van Gool is accountmanager bij Aon en gespecialiseerd in de risico's binnen de retail branche. Ric wil onze retail klanten helpen in hun dagelijkse onderneming. Hij deelt graag zijn expertise, opgedaan door jaren ervaring in de sector.

Ook interessant

Belangrijk nieuws, handige tips en interessante inzichten.

Zware machine aan het werk

Wat als een machine die belangrijk is voor uw bedrijf, plotseling uitvalt?

Voor veel bedrijven heeft dit scenario grote gevolgen. We delen 3 handige tips met u om dit te voorkomen.

Phishingmail op laptopscherm

Een phishing mail herkennen: zo doet u dat

Hoe kunt u een phishing mail herkennen? Wij zetten een aantal tips op een rij.

Scherm met foutmelding

Wat is een datalek en hoe voorkomt u het?

Om te zorgen dat uw gegevens veilig blijven, is het belangrijk om te weten wat een datalek is en wat u kunt doen om dit te voorkomen.