De 5 meestgestelde vragen over aansprakelijkheid door zzp'ers

Aansprakelijkheid roept bij veel ondernemers vragen op. Wanneer ben ik aansprakelijk? Tegen welke risico’s moet ik mij verzekeren? En welke kosten komen daarbij kijken?

Onze risicoadviseurs krijgen deze vragen regelmatig te horen in gesprek met klanten. Wij maakten een selectie van de meestgestelde vragen rondom dit risico en geven antwoord, zodat u weet wat u moet doen om uw aansprakelijkheidsrisico’s te beheersen.

1. Wanneer ben ik als zzp'er aansprakelijk voor schade?

Als u als ondernemer (onbedoeld) financiële of fysieke schade veroorzaakt, dan kunt u aansprakelijk gesteld worden om de nadelige gevolgen te compenseren. Schade kan bijvoorbeeld ontstaan door een ongeluk tijdens het klussen of het (te laat) leveren van goederen. Ook een gebrekkig advies of een berekeningsfout kan direct schade opleveren voor de klant. Vindt u niet dat u aansprakelijk bent? Dan kunt u dit juridisch aanvechten en hier altijd tegen in beroep gaan.

Met een Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd tegen schade die u veroorzaakt tijdens uw werk en met de Beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzekert u zich ook tegen beroepsfouten.

2. Is een particuliere Aansprakelijkheidsverzekering voldoende?

Nee, de meeste verzekeraars hanteren een duidelijke scheidslijn bij schade die u veroorzaakt als consument en schade die u berokkent als ondernemer. Laat u een glas water vallen over de laptop van uw klant, dan bent u hier met alleen een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet voor verzekerd. Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt schade onder werktijd wel. Aon maakt voor zzp’ers geen onderscheid tussen particuliere en zakelijke risico’s. Of u nu schade veroorzaakt binnen of buiten werktijd: u bent hier sowieso voor verzekerd.


3. Welke Aansprakelijkheidsverzekering heb ik nodig?

Het hangt van uw werkzaamheden af welke Aansprakelijkheidsverzekering het beste bij u past. Is bijvoorbeeld de kans aanwezig dat u met uw beroep materiële schade of letselschade aan iemand anders veroorzaakt? Of heeft u een adviserend beroep? Dan bestaat de kans dat u financiële schade veroorzaakt, bijvoorbeeld door onjuist advies of een rekenfout? Op basis van het antwoord weet u welke verzekering u moet kiezen: een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering, een Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of misschien allebei. Wij hebben de verschillen tussen beide verzekeringen op een rij gezet.

Lees welke Aansprakelijkheidsverzekering u moet hebben >>

4. Dekt mijn rechtsbijstandsverzekering de schade niet?

Nee, een Rechtsbijstandsverzekering vergoedt eventuele schadeclaims niet. Met rechtsbijstand bent u verzekerd van juridische hulp als een klant of leverancier u aansprakelijkheid stelt voor eventueel geleden schade. U kunt bijvoorbeeld beroep doen op een advocaat die u in uw zaak bijstaat. Als u toch verantwoordelijk wordt gesteld voor de schade en u moet deze vergoeden, dan vergoedt alleen een Aansprakelijkheidsverzekering de eventuele kosten.

5. Is een Aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Nee, het is voor ondernemers niet wettelijk verplicht om een Aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Wel raden we het aan om u tegen dit risico te verzekeren. Clichés als ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’ hoort u misschien regelmatig, maar statistieken laten zien dat 1 op de 4 ondernemers wel eens aansprakelijk is gesteld voor schade. De kosten kunnen flink oplopen, soms tot wel duizenden euro’s. Veel ondernemers zijn niet in staat deze claims direct uit eigen zak te betalen. Dan biedt een Aansprakelijkheidsverzekering uitkomst.


Zit uw vraag over aansprakelijkheid er niet tussen?

Wij helpen graag om uw vraag te beantwoorden. Stel uw vraag via het formulier of neem contact op met onze specialisten.

Ook interessant

Belangrijk nieuws, handige tips en interessante inzichten.

Zware machine aan het werk

Wat als een machine die belangrijk is voor uw bedrijf, plotseling uitvalt?

Voor veel bedrijven heeft dit scenario grote gevolgen. We delen 3 handige tips met u om dit te voorkomen.

Phishingmail op laptopscherm

Een phishing mail herkennen: zo doet u dat

Hoe kunt u een phishing mail herkennen? Wij zetten een aantal tips op een rij.

Scherm met foutmelding

Wat is een datalek en hoe voorkomt u het?

Om te zorgen dat uw gegevens veilig blijven, is het belangrijk om te weten wat een datalek is en wat u kunt doen om dit te voorkomen.