Wat is goed werkgeverschap in relatie tot een Collectieve Ongevallenverzekering?

Dit is wat een Collectieve Ongevallenverzekering doet: een medewerker komt door een ongeval te overlijden of wordt blijvend invalide. Dan keert de Collectieve Ongevallenverzekering een bedrag uit.

Deze Collectieve Ongevallenverzekering werd in het verleden altijd beschouwd als een secundaire arbeidsvoorwaarde. Je bood ermee iets extra’s aan je personeel of soms werd het zelfs vanuit de CAO verplicht gesteld. Daarom zag je deze verzekering vooral veel bij grote werkgevers.

Door een uitspraak van de rechter begint het er op te lijken dat de Collectieve Ongevallenverzekering voor iedere werkgever een verplichting wordt. Opvallend, want de uitspraak had niet direct te maken met de Collectieve Ongevallenverzekering.

Hoe zit het met deze uitspraak van de rechter?

De rechter heeft een uitspraak gedaan die stelt dat de werkgever aansprakelijk is als hij zich niet als een goede werkgever heeft gedragen. Als een werknemer een risico loopt en je kunt daar een adequate verzekering voor afsluiten, dan ben je een goede werkgever als je dat ook doet. Sluit je deze verzekering niet af, dan ben je geen goede werkgever en daardoor aansprakelijk.

Dat is de Jip en Janneke uitleg van wat eigenlijk een enorm complexe uitspraak is. Maar met deze versimpelde versie kun je wel makkelijker aangeven waarom een Collectieve Ongevallenverzekering nu een verplichting lijkt te worden.

Wat is het gevolg van de uitspraak?

Iedere werkgever kan fouten maken. Je kunt bijvoorbeeld de trapleuning weghalen en valt dan een medewerker van de trap, dan word je aansprakelijk gesteld. Daar ben je als werkgever voor verzekerd op je AVB (Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven).

Maar wat nou als je die trapleuning niet hebt weggehaald? Dan kun je niet aansprakelijk worden gesteld. Je hebt immers niks verkeerd gedaan.

Tenminste, dat was tot deze uitspraak het geval.

Iets niet doen zorgt nu ook voor aansprakelijkheid

Nu zegt de rechter: je had een ongevallenverzekering kunnen afsluiten en omdat je dat niet gedaan hebt ben je alsnog aansprakelijk. En voor de duidelijkheid, dit kun je als werkgever niet claimen op je AVB.

Ik zei in het begin van dit verhaal al dat het er op begint te lijken dat de Collectieve Ongevallenverzekering een verplichte verzekering wordt. Feitelijk is het door deze uitspraak al zover.

Kunnen we hier dan ook anders naar kijken?

Ja hoor. Die grote werkgevers die deze verzekering vroeger als secundaire arbeidsvoorwaarde afsloten, deden dat niet omdat het verplicht was maar omdat ze als goede werkgever bekend wilden staan. Ze wilden geen slechte naam krijgen. Dat is al een prima argument.

Als kleine werkgevers zit je veel dichter op je personeel, de band is hechter. Als er iets ergs gebeurt zit je vaak ook nog eens persoonlijk met hen aan tafel. Volgens mij helpt die verzekering dus niet alleen om je reputatie in stand te houden maar ook de relatie met je personeel.

Auteur: Ric van Gool

Ric van Gool is accountmanager bij Aon en gespecialiseerd in de risico's binnen de retail branche. Ric wil onze retail klanten helpen in hun dagelijkse onderneming. Hij deelt graag zijn expertise, opgedaan door jaren ervaring in de sector.

Dossier: top risico's voor uw bedrijf

U bent vooral druk met het goed runnen van uw bedrijf. En wanneer het goed gaat, denkt u liever niet aan eventuele risico's die u loopt. Toch is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Daarom hebben wij de belangrijkste bedrijfsrisico's voor u op een rij gezet en geven we u tips om ze te voorkomen.

Man aan telefoon

Ook interessant

Belangrijk nieuws, handige tips en interessante inzichten.

Zware machine aan het werk

Wat als een machine die belangrijk is voor uw bedrijf, plotseling uitvalt?

Voor veel bedrijven heeft dit scenario grote gevolgen. We delen 3 handige tips met u om dit te voorkomen.

Phishingmail op laptopscherm

Een phishing mail herkennen: zo doet u dat

Hoe kunt u een phishing mail herkennen? Wij zetten een aantal tips op een rij.

Scherm met foutmelding

Wat is een datalek en hoe voorkomt u het?

Om te zorgen dat uw gegevens veilig blijven, is het belangrijk om te weten wat een datalek is en wat u kunt doen om dit te voorkomen.