Advies over de bestuurdersaansprakelijkheid

Meer weten over de gevolgen van de WBTR voor de aansprakelijkheid van bestuurders?

WBTR en bestuurdersaansprakelijkheid

Gevolgen van de WBTR voor de aansprakelijkheid van bestuurders

Iedere bestuurder, commissaris of toezichthouder loopt een bepaald risico om persoonlijk aansprakelijk te worden gesteld voor financiële schade als gevolg van fouten, verzuim of nalatigheden bij het uitoefenen van de functie. Het ingaan van de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) op 1 juli 2021 heeft gevolgen voor bestuurders van (onder andere) verenigingen en stichtingen. Waar bestuurders van verenigingen en stichtingen voorheen maar beperkt aansprakelijk waren in privé, zijn zij vanaf nu op dezelfde manier aan te spreken als bestuurders in het MKB. Dit heeft gevolgen voor de statuten van verenigingen en stichtingen, maar dus ook voor de bestuurders zelf.

Wat moet u weten over de WBTR?

Het doel van de WBTR is om de bestaande regelgeving voor rechtspersonen in Nederland te verbeteren en uniformeren. Dat brengt een aantal verplichte wijzigingen met zich mee, bijvoorbeeld voor de statuten en de Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Ook is het voor de bestuurders en commissarissen van alle organisaties verplicht om bij de uitoefening van hun taak het belang van de rechtspersoon en de eventueel daaraan verbonden onderneming centraal te stellen. Een van de belangrijkste gevolgen is dat de curator in geval van faillissement de bestuurders en eventuele commissarissen persoonlijk aansprakelijk kan stellen. Dat kan voor u als bestuurder dus grote gevolgen hebben voor uw privévermogen.

Hoe helpt Aon uw privévermogen beschermen?

Uiteraard begrijpen wij dat u uw privévermogen zo goed mogelijk wilt beschermen. Maar ook dat van uw collega bestuurders. Wij helpen u daar graag bij, door dit samen te controleren. We bekijken wat uw verzekerde limiet nu is, of dat volstaat, of dat een aanpassing nodig is. Heeft uw organisatie via Aon een Bestuurders en Commissarissen Aansprakelijkheidsverzekering met een limiet onder € 1 miljoen, dan heeft u een vrijblijvend aanbod van ons ontvangen om deze limiet te verhogen. Als u het prettig vindt, spreken we dat aanbod met u door. En ook als u het idee heeft dat u wel voldoende verzekerd bent, maar dit toch nog even wilt controleren, denken we graag met u mee.

Meer informatie over de WBTR en contact

Advies over uw situatie

Wilt u een afspraak maken om uw verzekerde limiet te verhogen of voor advies over uw persoonlijke situatie? Plan dan nu uw afspraak via het contactformulier.

Nog geen bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering?

Klik voor meer informatie of het afsluiten op een van de onderstaande sectoren:

Belangrijke documenten over de WBTR

Zoekt u meer uitleg over de WBTR en de gevolgen ervan, download het Aon WBTR document. Wilt u de verzekerde limiet aanpassen? Vergeet niet uw no-claim verklaring mee te sturen naar uw vaste accountmanager of accountteam. Download hier uw no-claim verklaring.

WBTR-stappenplan veel meer dan alleen statuten aanpassen

Door samenwerking tussen koepelverenigingen is er een WBTR-stappenplan ontwikkeld, waarmee kleinere verenigingen en stichtingen gemakkelijk en zonder hoge kosten kunnen gaan voldoen aan nieuwe wet WBTR. Aon heeft zich als partner aangesloten bij dat collectief zodat klanten van Aon gebruik kunnen maken van dat voorwerk en een korting van 50% kunnen krijgen. U gebruikt daarvoor de kortingscode ABCDWBTR50. Meer informatie leest u op WBTR.nl

Ook interessant

Belangrijk nieuws, handige tips en interessante inzichten.

Zware machine aan het werk

Wat als een machine die belangrijk is voor uw bedrijf, plotseling uitvalt?

Voor veel bedrijven heeft dit scenario grote gevolgen. We delen 3 handige tips met u om dit te voorkomen.

Phishingmail op laptopscherm

Een phishing mail herkennen: zo doet u dat

Hoe kunt u een phishing mail herkennen? Wij zetten een aantal tips op een rij.

Scherm met foutmelding

Wat is een datalek en hoe voorkomt u het?

Om te zorgen dat uw gegevens veilig blijven, is het belangrijk om te weten wat een datalek is en wat u kunt doen om dit te voorkomen.