Financiële buffer opbouwen als zzp'er?

Bent u één van de vijf zzp’ers die weinig tot geen spaargeld heeft? Dat is niets om bang voor te zijn. Met deze 5 oplossingen start u vandaag met het opbouwen van een buffer.

1. Verander uw money mindset en start met het opbouwen van een buffer

Van slapeloze nachten over geldzorgen wordt niemand rijker. Daarbij is angst een slechte raadgever. Business coaches zoals Tony Robbins, maar ook de Nederlandse Money Mind Academy, zijn het er allemaal over eens; geld associëren met positieve gedachtes levert geld op.

U denkt dan creatiever, optimistischer en en doet meer wat nodig is en daadwerkelijk geld oplevert. Begin daarom met het uitdagen van uzelf op dit vlak. Bijvoorbeeld met een mantra: "een buffer opbouwen is makkelijk." Gelooft u het nog niet helemaal? Uw brein gedijt goed op herhaling. Gewoon doorzetten dus.

2. Verhoog uw prijzen met 2%

Wanneer heeft u voor het laatst uw prijzen verhoogd? Het is goed om elk jaar uw prijzen met de minimale inflatie te verhogen. Dit is gemiddeld 2%. Wanneer u dit niet doet, wordt u elk jaar 2% goedkoper. Dat is niet de bedoeling als u een buffer wilt opbouwen.

Bovendien is een prijsverhoging met het inflatiecijfer goed uit te leggen aan uw klant. Verliest u hier klanten mee? Dan is het goed om u af te vragen of dit klanten zijn waarmee u wilt werken. U voegt waarde toe voor uw klanten en hebt het recht daarvoor betaald te worden.

3. Verlaag uw kosten met behulp van experts

Nog een inkoppertje dat vaak op de lange baan geschoven wordt; uw maandelijks terugkerende kosten verlagen. Hoe lang zit u al bij dezelfde energieleverancier, telefoonprovider en verzekeraar? Het loont om prijzen te vergelijken en misschien zelfs over te stappen. Een persoonlijk adviesgesprek voor het vergelijken van uw verzekeringen vraagt u eenvoudig binnen 1 minuut aan.

Zzper spaart voor financiele buffer

4. Betaal uzelf eerst

Spaar direct minimaal 10% van wat er binnenkomt voor uw buffer. Gebruik de rest voor kosten, belastingen en andere posten. Dit heet het pay yourself first-principe en is een psychologisch trucje die uw kansen op het behalen van een veilige buffer vergroten.

Doet u dit niet, dan loopt u het risico dat u alleen het bedrag spaart dat u aan het einde van de maand overhoudt. Vaak is dat minder dan 10%.

5. Zorg ervoor dat uw klanten 2x sneller betalen

Niets zo vervelend als een klant die niet betaalt terwijl u al kosten heeft gemaakt. Bovendien moet u hem nu ook nog achter zijn broek aan zitten. Deze tijd kunt u beter investeren in het vinden van nieuwe klanten en het verbeteren van uw verdienmodellen.

Het boekhoudsysteem van Tellow laat zien welke facturen betaald en niet betaald zijn. Ook houdt het systeem bij of er nog een herinnering verstuurd kan worden. Handig! Zo wordt uw geld soms wel 2x sneller gestort en is uw buffer sneller bij elkaar gespaard.

Houd het simpel en bereid u voor op de toekomst

Grote besparingen, kunt u opbouwen met relatief kleine ingrepen. Belangrijk is dat u inzicht hebt in hoe u ervoor staat, wat u kunt missen en waar u onnodige uitgaven kunt voorkomen.

Een goede investering in uzelf en uw financiële toekomst is in elk geval een Arbeidsongeschiktheidsverzekering. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. 

 

Dossier: top risico's voor uw bedrijf

U bent vooral druk met het goed runnen van uw bedrijf. En wanneer het goed gaat, denkt u liever niet aan eventuele risico's die u loopt. Toch is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Daarom hebben wij de belangrijkste bedrijfsrisico's voor u op een rij gezet en geven we u tips om ze te voorkomen.

Man aan telefoon

Ook interessant

Belangrijk nieuws, handige tips en interessante inzichten.

Zware machine aan het werk

Wat als een machine die belangrijk is voor uw bedrijf, plotseling uitvalt?

Voor veel bedrijven heeft dit scenario grote gevolgen. We delen 3 handige tips met u om dit te voorkomen.

Phishingmail op laptopscherm

Een phishing mail herkennen: zo doet u dat

Hoe kunt u een phishing mail herkennen? Wij zetten een aantal tips op een rij.

Scherm met foutmelding

Wat is een datalek en hoe voorkomt u het?

Om te zorgen dat uw gegevens veilig blijven, is het belangrijk om te weten wat een datalek is en wat u kunt doen om dit te voorkomen.