Waarnemen of in loondienst? Een vergelijking

Als u uw opleiding tot huisarts succesvol heeft afgerond, staat u voor een belangrijke keuze: wilt u aan de slag als waarnemer, of wilt u in loondienst werken? 

Beide opties hebben voor- en nadelen en om een keuze te maken is het handig om die te kennen. We hebben ze beide voor u op een rij gezet. 

U kiest voor waarnemen

Waarnemerschap in de huisartsenpraktijk kan worden gezien als een soort 'invallersrol'. Het is uw taak om tijdelijk de plaats in te nemen van een huisarts die om welke reden dan ook afwezig is. Bijvoorbeeld vanwege een welverdiende vakantie, een onverwachte ziekte, of een periode van nascholing om medische kennis en vaardigheden up-to-date te houden.

Brede ervaring

Als waarnemend huisarts wordt u vaak geconfronteerd met een breed scala aan patiënten en medische scenario's. Dat maakt de rol zowel uitdagend als leerzaam. Het stelt u namelijk in staat om een breed scala aan klinische situaties en praktijkstijlen te ervaren. Een mooie bijdrage aan uw professionele ontwikkeling.

Veel flexibiliteit

Belangrijk bij het waarnemerschap is de mate van flexibiliteit en zelfstandigheid die het biedt. In plaats van dat u gebonden bent aan een vaste praktijk en een vast rooster, kunt u als waarnemer in meerdere praktijken werken en vaak zelf uw werktijden bepalen. Dat biedt u de vrijheid om uw carrière als huisarts op een meer flexibele en gevarieerde manier vorm te geven.

Ook biedt het waarnemerschap de mogelijkheid om te werken in verschillende omgevingen: van stedelijke tot landelijke gebieden en van grote gezondheidscentra tot kleinere, meer persoonlijke praktijken. Dit biedt waardevolle inzichten in verschillende manieren van werken en verschillende soorten patiënten.

Het kan uitdagend zijn

Als waarnemer heeft u dus veel autonomie en flexibiliteit. Aan de andere kant is er de verantwoordelijkheid om de continuïteit en kwaliteit van zorg voor de patiënten te waarborgen tijdens de afwezigheid van hun reguliere huisarts. Dat vraagt goede communicatieve vaardigheden en de bereidheid om u snel aan te passen aan nieuwe situaties.

De voordelen van waarnemen in het kort:

  • Flexibiliteit: bepaal zelf wanneer en waar u werkt.
  • Diversiteit: u komt in verschillende praktijken en leert van diverse werkwijzen.
  • Goed inkomen: over het algemeen is de vergoeding per uur hoog.

De nadelen van waarnemen in het kort:

  • Onzekerheid: Het werk is niet altijd even stabiel of voorspelbaar.
  • Geen vast team: U werkt vaak met wisselende collega's en patiënten.
  • Administratie: Als zzp'er heeft u te maken met extra administratie.

Meer weten over uw risico’s en de oplossingen?

Onze adviseurs informeren u graag over wat u moet regelen, welke keuze u ook maakt. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en start goed voorbereid aan uw carrière. Of meld u aan voor ons Gezond Starten Programma en ontvang vanaf zeven maanden voor het einde van uw studie handige en belangrijke informatie.

Dossier: Gezond starten

U bent huisarts in opleiding, of staat op het punt te starten als waarnemend huisarts of in uw eigen praktijk. Waar u ook bent in uw carrière, de experts van Aon staan u bij. Ontdek ons Gezond Starten programma of lees meer over de risico’s waar u mee te maken kunt krijgen.

Dossiers gezondstarten

Ook interessant

Belangrijk nieuws, handige tips en interessante inzichten.

verzuim

Top 5 gevaren voor uw bedrijf: ziekteverzuim

Uitval van personeel zorgt in veel gevallen voor problemen. Daarom is het belangrijk om ziekteverzuim zo goed mogelijk te voorkomen. Maar hoe doet u dat?

De Ondernemer

Grip op uw onderneming: Quickscan

Sluit uw manier van leidinggeven voldoende aan bij uw organisatie? Doe de quickscan.

Man loopt trap af op kantoor

"Een AOV hoeft helemaal niet duur te zijn"

Nancy heeft als zzp’er niet getwijfeld om een AOV af te sluiten. Zij deelt haar ervaringen.