"Een AOV hoeft helemaal niet duur te zijn"
Ze heeft geen moment getwijfeld... Toen ze begon als zzp’er, koos Nancy van Etten ervoor om zich tegen het risico op arbeidsongeschiktheid te verzekeren. De tekstschrijver van Schrijfwijs weet uit de ervaringen van vrienden en collega’s dat de kans op arbeidsongeschiktheid 'reëel' is. Daarom koos ze voor een AOV. Nancy merkt dat er over deze verzekering veel misverstanden bestaan. Wij leggen haar 6 vooroordelen voor over de AOV, en we vragen haar naar haar eigen ervaringen.
1. De premie voor de AOV is bijna niet op te brengen
"Ik snap dat een AOV op het eerste gezicht duur lijkt voor veel zzp’ers zoals ik. Dat hoor ik ook regelmatig in mijn omgeving. Mijn ervaring is echter dat je de AOV zo duur kunt maken als je zelf wilt. Je bepaalt zelf voor hoeveel je je verzekert. Ik heb bijvoorbeeld gekozen voor een eigen risicotermijn van 3 maanden. Als ik arbeidsongeschikt word, kan ik die periode prima zelf overbruggen. Door die eigen risicoperiode betaal ik minder premie."
"De kosten die ik betaal voor mijn AOV neem ik mee in mijn uurtarief. Kun je een AOV niet betalen? Dan zou je – als dat mogelijk is – dus meer kunnen vragen voor je diensten of producten. Overigens begrijp ik goed dat dit voor zzp’ers in bepaalde beroepsgroepen (zoals de bouw) veel lastiger is. Voor hen is de premie ook veel hoger en daardoor ook moeilijker op te brengen."
2. Ik krijg pas een uitkering als ik helemaal niets meer kan
"Ik heb in het verleden mijn hand gebroken. Dan kun je als tekstschrijver natuurlijk moeilijk werken. De verzekeraar beoordeelt dan in welke mate je arbeidsongeschikt bent of niet. Ik was zelfs een beetje verrast dat ik daar zelf inspraak in had. Ik kon best nog wel wat uren werken, maar wel minder dan normaal. Ik heb toen 2 maanden lang uitgekeerd gekregen tot ik hersteld was. De eerste maand ontving ik 75%, de tweede maand 25%. Logisch, omdat ik mijn werk weer op kon pakken. Bedenk wel dat je met een uitkering altijd minder inkomsten hebt dan dat je met je werk verdiende. Dat zul je dus anders moeten opvangen."
3. Een Broodfonds is beter dan een AOV
"Voor ik een AOV afsloot, heb ik eerst gekeken naar alternatieven. Een Broodfonds werkt voor de korte termijn, maar ik was vooral op zoek naar een oplossing voor de lange termijn. Een Broodfonds was voor mij dus geen alternatief."
"Daarnaast zag ik nog meer nadelen van een Broodfonds. Het voelt niet goed dat mensen die ik persoonlijk ken, gaan beoordelen of ik arbeidsongeschikt ben. Ik hou wel van een zekere mate van afstand op dat gebied. Bij een AOV is het met de verzekeraar gewoon duidelijk in regels vastgelegd. Ook heb je bij een Broodfonds misschien sneller het gevoel dat je weer aan de slag moét, omdat je niet wilt dat de leden voor jou betalen. Tot slot is er bij een Broodfonds het risico dat je niet uitbetaald krijgt als er veel mensen tegelijkertijd ziek zijn."
4. Ik kan mijzelf niet verzekeren tegen het risico
"Ik vind dat je inderdaad snel uitgesloten wordt door verzekeraars. Bij het afsluiten van een AOV gaf ik aan dat ik wel eens last had van mijn knie. Daar werd ik dan voor uitgesloten. Gelukkig zal ik door mijn knie niet snel arbeidsongeschikt raken. Als je een ernstige aandoening hebt gehad, kom je ook moeilijk in aanmerking voor een AOV. Je kunt trouwens altijd bezwaar maken tegen een afwijzing. Je moet ook de tijd nemen voor het afsluiten van deze verzekering. Je kunt ook een paar keer ‘nee’ zeggen tegen het voorstel van een verzekeraar."
"Een AOV is echt een product waarin je je moet laten adviseren. Het kan je zelfs geld opleveren als iemand met verstand van zaken even met je meekijkt."
5. Ik heb geen adviseur nodig voor een goede AOV
"Een AOV is echt een product waarin je je moet laten adviseren. Het kan je zelfs geld opleveren als een ervaren specialist met je meekijkt. Je kunt wel online een goedkope AOV afsluiten, maar dan ben je mogelijk alleen verzekerd tegen bepaalde aandoeningen. Of je moet heel ander werk doen als je arbeidsongeschikt bent, terwijl je dat helemaal niet wilt. Mijn adviseur heeft gekeken naar mijn wensen en situatie. Ik kreeg vragen over mijn thuissituatie en mijn werk, maar ook over hoe lang ik wilde werken en hoe ik onze oude dag voor ons zag. Vervolgens heeft hij verschillende AOV’s vergeleken op basis van de hoogte van de premie en de voorwaarden."
6. Een AOV is er alleen voor financiële huishouding
"Mijn AOV-verzekeraar keert niet alleen uit bij inkomstenverlies, maar ondersteunt ook op het gebied van preventie en advies. Ik heb zelf wel eens opdrachten in de financiële sector, dus ik weet dat verzekeraars ook speciale programma’s aanbieden. Je kunt gratis checks doen om te zien hoe vitaal je bent en wat je kunt doen om gezond te blijven. De verzekeraar heeft er zelf ook baat bij dat je niet ziek wordt. Mijn verzekeraar heeft ook een helpdesk die je kunt bellen voor preventie en advies voor fysieke en mentale klachten, bijvoorbeeld bij burn-outs."
Lees alles wat u moet weten over de AOV
Wilt u weten meer weten over de AOV? Bijvoorbeeld over welke AOV’s er precies zijn en welke 10 factoren de hoogte van de AOV beïnvloeden? Dan bent u in staat betere keuzes te maken om goed verzekerd te zijn tegen het risico van arbeidsongeschiktheid.
Dossier: top risico's voor uw bedrijf
U bent vooral druk met het goed runnen van uw bedrijf. En wanneer het goed gaat, denkt u liever niet aan eventuele risico's die u loopt. Toch is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Daarom hebben wij de belangrijkste bedrijfsrisico's voor u op een rij gezet en geven we u tips om ze te voorkomen.
Ook interessant
Belangrijk nieuws, handige tips en interessante inzichten.
Wat als een machine die belangrijk is voor uw bedrijf, plotseling uitvalt?
Voor veel bedrijven heeft dit scenario grote gevolgen. We delen 3 handige tips met u om dit te voorkomen.
Een phishing mail herkennen: zo doet u dat
Hoe kunt u een phishing mail herkennen? Wij zetten een aantal tips op een rij.