Een eigen praktijk starten: dit moet u weten

Het opzetten van uw eigen huisartsenpraktijk is een grote spannende stap in uw carrière. Het belooft nieuwe mogelijkheden maar brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee.

We zetten drie belangrijke overwegingen waar u over na moet denken voor u op een rij.

1: ken de verantwoordelijkheden van een praktijkhouder

Als eigenaar van een huisartsenpraktijk draagt u een breed scala aan verantwoordelijkheden. U bent niet alleen een huisarts maar ook een leider en een beheerder.

U beheert de algehele praktijkvoering, wat inhoudt dat u het medisch handelen van alle medewerkers leidt en superviseert, zorgt voor een efficiënte administratie en het naleven van relevante regelgeving.

In deze rol moet u bereid zijn om knelpunten op te lossen, beleid te ontwikkelen en uw team te motiveren. Bovendien heeft u de taak om de continuïteit en kwaliteit van de zorg te waarborgen, en sterke relaties op te bouwen met patiënten en de gemeenschap.

Drie tips om hiermee om te gaan:

  • Blijf u ontwikkelen
    Volg leiderschapstrainingen en beheercursussen. Hierdoor kunt u nieuwe vaardigheden opdoen en bestaande vaardigheden verbeteren die u nodig heeft om efficiënt te managen en leiding te geven.

  • Bouw een sterk team op
    Zorg voor een competent en toegewijd team. Delegeer taken waar mogelijk, zodat u zich kunt concentreren op de cruciale aspecten van de praktijkvoering.

  • Communiceer helder
    Communiceer uw visie, doelen en verwachtingen duidelijk aan uw team. Zorg voor een open en transparante communicatie om eventuele knelpunten snel en effectief op te lossen.

2: bedrijfskundige aspecten

De overstap van huisarts naar praktijkeigenaar brengt ook een nieuwe rol als ondernemer met zich mee. U moet bedrijfskundige beslissingen nemen, zoals het managen van financiën, personeelsmanagement, marketing, en het bedenken van strategieën voor de groei en ontwikkeling van uw praktijk.

Dit vereist onder andere budgetbeheer, kennis van HR-regels, het aantrekken en behouden van talent, het opzetten van een efficiënt afsprakensysteem en het promoten van uw praktijk. Deze vaardigheden zijn essentieel om de duurzaamheid en succes van uw praktijk op lange termijn te verzekeren.

Drie tips om hiermee om te gaan:

  • Regel goed financieel beheer
    Zorg voor een duidelijk inzicht in de financiën van uw praktijk. Dit omvat het opstellen van een gedegen budget, het bijhouden van inkomsten en uitgaven, en het regelmatig controleren van de financiële gezondheid van uw praktijk. Het kan nuttig zijn om een boekhouder of financieel adviseur in de arm te nemen.

  • Zorg voor goed personeelsmanagement
    Zorg voor een goed begrip van de HR-wetten en -praktijken. Creëer een veilige en gezonde werkomgeving, ontwikkel eerlijke en consistente HR-beleidslijnen en procedures, en implementeer effectieve trainings- en ontwikkelingsprogramma's.

  • Behoud uw medewerkers
    Maak van uw praktijk een aantrekkelijke plek om te werken. Bied competitieve salarissen en voordelen, erken de prestaties van werknemers, en promoot een cultuur van respect en teamwork.

3: zorg voor de juiste verzekeringen voor uw risico's

Verzekeringen spelen een cruciale rol bij het managen van de risico's die gepaard gaan met het runnen van een praktijk. U moet zich bewust zijn van de verschillende soorten verzekeringen en hoe deze uw praktijk kunnen beschermen. Dit omvat zowel uw persoonlijke verzekeringen, zoals uw AOV (Arbeidsongeschiktheidsverzekering), als de zakelijke verzekeringen Voor uw praktijk.

Daarnaast is het belangrijk om te weten welke van uw persoonlijke verzekeringen moeten worden aangepast Het is ook belangrijk om na te gaan welke specifieke arbeidsovereenkomsten zijn afgesloten met werknemers en wat er gebeurt als een werknemer ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt.

Aon ontzorgt u op het gebied van risico’s en verzekeringen

Ons team van specialisten bij Aon heeft ruime ervaring met het begeleiden van huisartsen die overwegen een eigen praktijk te starten of al hebben. Wij helpen u graag om alle risico's in kaart te brengen, de huidige verzekeringen te controleren en ervoor te zorgen dat uw persoonlijke verzekeringen aansluiten bij uw nieuwe situatie.

Aansluiten bij een bestaande praktijk

Het starten van een eigen praktijk kan overweldigend zijn. Daarom is het overwegen van alternatieve opties, zoals aansluiten bij een bestaande praktijk, een verstandige stap. Dit biedt u de mogelijkheid om samen te werken met ervaren collega's, terwijl u nog steeds betrokken bent bij de praktijkvoering. Hoe u dat het beste aanpakt, delen we in dit artikel.

Dossier: Gezond starten

U bent huisarts in opleiding, of staat op het punt te starten als waarnemend huisarts of in uw eigen praktijk. Waar u ook bent in uw carrière, de experts van Aon staan u bij. Ontdek ons Gezond Starten programma of lees meer over de risico’s waar u mee te maken kunt krijgen.

Dossiers gezondstarten

Ook interessant

Belangrijk nieuws, handige tips en interessante inzichten.

verzuim

Top 5 gevaren voor uw bedrijf: ziekteverzuim

Uitval van personeel zorgt in veel gevallen voor problemen. Daarom is het belangrijk om ziekteverzuim zo goed mogelijk te voorkomen. Maar hoe doet u dat?

Man loopt trap af op kantoor

"Een AOV hoeft helemaal niet duur te zijn"

Nancy heeft als zzp’er niet getwijfeld om een AOV af te sluiten. Zij deelt haar ervaringen.

De Ondernemer

Grip op uw onderneming: Quickscan

Sluit uw manier van leidinggeven voldoende aan bij uw organisatie? Doe de quickscan.